Annonse3
Annonse3
Annonse3
Danmarks største leverandør af turistkort!
InfoKart

Turistkort over Roskilde 2014

KarrtypeTourist map – City map – Touristische Karte – Stadtplan, Roskilde 2014
Publiceret onsdag, 10 september, 2014 9:56 af | Kategori: Bykort

Roskilde ligger på Østsjælland og er en af Danmarks ældste byer, med en beliggenhed ud til den sydøstlige del af Roskilde Fjord. Den er hovedby for Roskilde Kommune midt mellem København, Ringsted, Holbæk og samtidig Danmarks 10. største by med 47.828 indbyggere (2012). Byen tilhører Region Sjælland.

Med sin infrastruktur er byen et regionalt knudepunkt og har været det ihvertfald siden 1700-tallet med anlæggelsen af Roskildevej 1770-76, indvielsen af Vestbanen i 1847 og senest anlæggelsen af Holbækmotorvejen i 1960’erne og Roskilde Lufthavn i 1970’erne.

Kulturelt kendes byen for Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet og Roskilde Festivalen. Byen ligger for enden af Roskilde Fjord i et kuperet terræn, hvilket gør, at Domkirken kan ses fra store dele af Nordøstsjælland. For kommunens indbyggertal se Kilder.

HISTORIE
Sømmeherredstingsted har ligget i Roskilde inden byen blev bygget, der af gadenavnet Bondetinget. Der er endnu ikke fundet arkæologiske beviser på byens grundlæggelse, men ifølge Adam af Bremen så blev Harald Blåtand begravet i Roskilde “danernes konge-sæde”, i en kirke han selv havde bygget til ære for Treenigheden (ligesom Domkirken). Desvære så fortæller sakserkrøniken, som er før Adam af Bremen den samme historie, men her er det Svend Tveskæg (død 1014) der bygger kirken og bliver begravet i den. Der har ligget en kongsgård i Roskilde, og den første kongsgård har sikkert ligget nær domkirken og det er rimelige at “Roskilde” oprindeligt er et navn på en gård, som har navn efter en kilde på gårdens marker, da Roar´s kilde har sit udspring under 100 meter fra den nuværende Roskilde Domkirke.

Lejrekrønikken fortæller at sagnkonge, Ro (Roar, Roir), er byens grundlægger, hvilket kunne forklare navnet.

Byens beliggenhed, i Sjællands centrum og helt ned til Roskilde Fjord (dengang en gren af Isefjorden), var meget central og førte til, at mange flyttede til byen.

I 1020 blev byen bispesæde, hvilket gjorde Roskilde til Kirkens vigtigste by i Danmark. Under Knud den Store var der planer om, at byen ligefrem skulle være ærkebispesæde, men denne titel gik i stedet til Lund i 1104. Absalon foranstaltede byggeriet af en teglstenskirke i 1170, der senere skulle blive til Roskilde Domkirke. De næste mange biskopper, alle af Absalons Hvide-slægt, fortsatte udviklingen af kirkebyggeriet, hele 12 kirker blev opført de næste år, samt en del klostre:

  • Kirker: Alle Helgens, Sankt Budolfi, Sankt Dionysii, Sankt Hans, Sankt Laurentii, Sankt Mikkels, Sankt Mortens, Sankt Nicolai, Sankt Olai, Sankt Paul, Sankt Peder og Vor Frue.
  • Klostre: Gråbrødre, Sankt Agnes, Sankt Clara, Sortebrødre og Vor Frue (koret var klosterkirke og skibet var sognekirke).

Omkring 1150 opførte Svend Grathe Sankt Jørgensbjerg Kirke og Sankt Ibs Kirke, uden for byens volde.

Disse kirker og klostre præger den dag i dag fortsat vej- og stednavne i de gamle dele af den indre by.

I 1268 fik byen købstadsrettigheder, byen var stadig på dette tidspunkt sandsynligvis den største og vigtigste by i Danmark.

Helt frem til 1443 forblev byen rigets hovedstad og hjemsted for konger og biskopper, men derefter gik det hastigt ned ad bakke for byen. Under Reformationen, hvor den katolske kirke blev lukket ned i Danmark, forsvandt den sidste rest af større betydning for den tidligere så store by. Dog fortsatte brugen af Roskilde Domkirke som begravelsessted for konger og dronninger.

I løbet af 1600-tallet blev byen plaget af den landsdækkende pest, Svenskekrigene og en række ødelæggende brande. I løbet af 1700- og 1800-tallet rejste byen sig dog noget, og blev i 1835 valgt som centrum for Den Sjællandske Stænderforsamling.

Roskilde Station – opført 1847

I 1847 åbnede Danmarks første jernbanestation i Roskilde. Den 26. juni samme år kørte det første danske tog sin jomfrurejse fra København til Roskilde og voksede senere ligesom andre danske byer kraftigt under industrialiseringen, og er i dag Danmarks 10. største by.

I 1955 åbnede motorsportsbanen Roskilde Ring, som samlede mange motorsportsarrangementer til de 85 arrangementer, som nåede at blive afholdt inden banen måtte lukke på grund af støjgener i1968. Der blev 2 gange afholdt arrangementer i den mest prestigefyldte kategori Formel 1, og banen var et centrum for den banebaserede motorsport på Sjælland. Vikingeskibsmuseet åbnede i 1969og blev kraftigt udvidet i 1997.

I starten af 1970’erne blev byen kraftigt udvidet som kulturby: I 1971 afholdtes den første Roskilde Festival, og samme år indviedes Roskilde Amtgymnasium. Roskilde Universitet (RUC) blev grundlagt i 1972, i 1973 åbnede lufthavnen og senest åbnede butikscenteret Ro’s Torv i år 2003.

bestille kort
Telefon
Samarbejdsaftaler med turistbureau
Telefon
Kort i stort format
Telefon
Vi tager alle ordrer af tryksager
Telefon
Spesialtegninger af bygninger eller byer
© Copyright på alle kart, IMAP AS 2001 - Norge Kartene kan ikke brukes uten tillatelse fra IMAP AS. Brutt på dette medfører straffeansvar. Design av Genc Media
RSS-feed